Dvojnásobně fermentovaný lisovaný čaj vynikající svou silně nahořklou chutí.
Názvem Pu-Erh byly kdysi označovány všechny lisované čaje pocházející ze stejnojmenného čínského města. Dnes jsou ale takto označovány pouze čaje, které prošly vícenásobnou fermentací za účasti plísní a bakterií přirozeně se vyskytujících na listech čajovníku.
Čaje Pu-Erh jsou produkovány pouze v jihočínské provincii Yunnan a na trhu jsou k dostání jak v sypané, tak v lisované formě. Setkat se můžeme s čaji lisovanými do tvaru koláče (Qizi Bing Cha), ptačího hnízda (Tuo Cha), malých kuliček či čtverhránků (Nu Er Cha), čtvercových desek (Fang Cha) nebo malých ptačích hnízdeček (Jin Tuan Cha).
Čaj Pu-Erh vzniká sběrem, zavadnutím a sušením zelených lístků na přímém slunci. Čajové lístky jsou během sušení průběžně obraceny, aby dokonale proschly. Před lisováním se čajové lístky propaří, čímž se u nich nastartuje druhý proces fermentace, který je označován jako proces zrání. Čím déle čaj zraje, tím je jeho chuť plnější a vyzrálejší.
Čaje Pu-Erh jsou typické svou silnou zemitou chutí i vůní a mají svůj nezaměnitelný a snadno rozpoznatelný charakter. Při správném skladování mají neomezenou trvanlivost a ani po delší době neztrácejí nic ze své kvality. V Číně jsou tyto čaje považovány za univerzální lék a jsou často nazývány jako „čínský penicilin”. Stejně jako čaje zelené jsou účinné proti civilizačním chorobám a mají příznivý vliv na naše zdraví.