POŠTOVNÉ ZDARMA (PPL) pro objednávky nad 1200kč Více informací
Čaje ze Srí Lanky

Jsou známy jako Ceylonské čaje, podle dřívějšího názvu ostrova, a jsou považovány za světovou špičku mezi čaji.


Ostrovní stát Srí Lanka, ležící v jihovýchodní Asii, byl původně vyhlášený pěstováním kávovníku a kakaovníku. Když ale v první polovině 19. století zasáhla místní plantáže rychle se rozšiřující a devastující houba, hledali majitelé plantáží jinou plodinu vhodnou k pěstování v místních klimatických podmínkách. Touto plodinou byl právě čajovník. 


Majiteli místních pozemků byli angličané, jejichž zásluhou se čajovníky na Srí Lance, tehdejším Cejlonu, začaly pěstovat. První keře čajovníku zde byly vysázeny v roce 1867. Tehdy bylo osázeno pouhých 19 akrů půdy. O dva roky později už se čajovník pěstoval na 250 akrech půdy a koncem 19. století už čajové plantáže pokrývaly 370 tisíc akrů půdy.

Kvalita Ceylonských čajů je posuzována podle nadmořské výšky, ve které jsou čajovníky pěstovány. Nejkvalitnější Ceylonský čaj je sklízen v nadmořských výškách kolem 2000 m. Nejhodnotnější a nejaromatičtější čaje jsou sbírány v měsících červenci a srpnu v oblastech UVA. Na jaře jsou čajové lístky sbírány v oblastech Dimbulla a Nuwara Eliya. Všechny tyto oblasti leží v nadmořské výšce 1500 až 2200 metrů nad mořem.

Největší část čajové produkce na Srí Lance tvoří černé čaje, v menší míře pak čaje zelené. Čajové lístky jsou zde sbírány ručně třikrát za rok, následně se ručně rolují a zoxidované se suší v pecích z jílu. Ceylonské čaje vynikají svou jemnou citrusovou příchutí a jsou používány zejména do různých čajových směsí. Ceylonské čaje bývají označovány symbolem lva.

Čaje ze Srí Lanky

Filter
Nastavit sestupně

5 položek

na stránce
Filter
Nastavit sestupně

5 položek

na stránce