Patří k nejjemnějším druhům čajů. Jsou vyráběny z ještě nerozvinutých čajových lístků. Bílé čaje patří k absolutní špičce mezi jednotlivými druhy čajů, a ačkoli obsahují nejméně kofeinu, jejich jemná a lahodná chuť je předurčuje k úspěchu. Pěstování bílých čajů je však velice náročné a v dřívějších dobách bylo určeno výhradně pro potřeby čínského císařského dvora.
Číst dále
Zpracování bílého čaje
Bílé čaje jsou získávány zpracováním nejmladších, ještě nerozvinutých čajových lístků. K výrobě některých bílých čajů slouží dokonce pouze nerozvinuté čajové pupeny pokryté jemným bílým chmýřím, kterému vděčí bílý čaj za své jméno. Takto mladé a křehké čajové lístky jsou sbírány výhradně ručně, a to během velmi krátkého období – od konce března do začátku dubna, tedy ještě před začátkem období dešťů. Keře čajovníku se pěstují zastíněné, aby se předešlo přílišné tvorbě chlorofylu v čajových listech. Sesbírané čajové lístky se nechají krátce zavadnou a poté usušit na slunci. Bílé čaje neprochází fermentací ani tepelnou úpravou. Díky tomuto šetrnému zpracování si čajové lístky zachovávají velice jemnou, lehce nasládlou chuť a až éterickou vůni. Díky absenci fermentace obsahují také velké množství zdraví prospěšných látek.
Bílé čaje a účinky na zdraví
Mezi největší přednosti bílých čajů patří vysoký obsah antioxidantů, které působí preventivně proti srdečním onemocněním a různým druhům rakoviny. Ačkoli jsou bílé čaje oblíbené pro svou jemně nasládlou chuť, neobsahují žádný cukr a jsou proto vhodné i pro diabetiky.
Jak si správně připravit bílý čaj
Bíle čaje zaléváme vodou o teplotě 80 °C a necháme louhovat 2 až 3 minuty. Bílé čaje můžeme, stejně jako čaje zelené, zalévat vícekrát. Získáme tak několik nálevů výtečné chuti. Platí zde ale pravidlo, že každý další nálev musíme nechat louhovat o něco déle.
Login and Registration Form