Polozelený čaj oblíbený pro svou neobyčejně lahodnou chuť.Pokud máte rádi černé i zelené čaje a nemůžete se rozhodnout, který z nich je Váš favorit, pak byste určitě měli vyzkoušet čaj Oolong. Ten totiž tvoří pomyslný mezistupeň mezi oběma druhy čaje a svou nezaměnitelnou chutí si získává u čajomilců stále větší respekt.
Číst dále
Původ čaje oolong
Čaj Oolong pochází z Číny, kde je velice oblíbený již od dynastie Ming. V čínské čajové kultuře je nazýván čajem polozeleným, žlutozeleným a někdy i modrozeleným. Je známo přes tři tisíce druhů čaje Oolong, který svůj název získal z čínského Wu-long, což znamená “Černý drak”.
Zpracování čaje oolong?
Výroba čajů typu Oolong se provádí podobně jako u čajů černých, s tím rozdílem, že fermentace se nenechá zcela proběhnout. Sesbírané čajové lístky se nechají na přímém slunci zavadnout, následně jsou přetřásány ve velkých bambusových koších, čímž dojde k narušení okrajů čajových lístků. Okraje čajových lístků zoxidují, zbytek listu ale zůstane neporušený a jakmile okraje listů zčervenají, proces oxidace se ukončí prudkým zahřátím. Následně se čajové lístky ochladí a vyhřátí čajových lístků se podle potřeby opakuje. Hotový čaj se poté při nižší teplotě dosušuje. Chuť a vůně čaje je závislá na teplotě a vhodném načasování ukončení procesu fermentace.
Jak si připravit skvělý čaj oolong?
Oolongy vynikají velmi jemnou a hladkou chutí, která postrádá těžkou chuť černých čajů a svíravost čajů zelených. Zaléváme je vodou o teplotě 80 °C a necháváme louhovat 2 až 3 minuty
Login and Registration Form