černý čaj Assam Mangalam

  • černý čaj Assam Mangalam
  • Balení sypaného čaje Assam

Assam Mangalam - Černý čaj

Dostupnost: Skladem

73,00 Kč
Assam Mangalam je velmi kvalitní černý čaj, který je snadno rozpoznatelný díky čajovým lístkům pevně stočeným do malých kuliček. Nálev připravený z assámského čaje má tmavou barvu, je silně povzbuzující a jeho vůně připomíná zralé ovoce. Čaj se hodí zejména pro ranní a dopolední popíjení a doporučujeme jej podávat s mlékem.

Země původu: Indie

* Povinná pole

73,00 Kč

Čaj Assam pochází z nejproslulejší indické provincie Assám produkující vysoce kvalitní černý čaj. Provincie Assám se rozkládá po obou březích životodárné řeky Brahmaputry na severovýchodě země, kde se výlučně assámská varianta čajovníku pěstuje na velmi úrodné, převážně písčité, naplavené půdě v nížinných oblastech s nadmořskou výškou do 150 metrů nad mořem.


Ačkoli jsou v Assámu produkovány i celolistové čaje, hlavní část produkce zde tvoří čaje zlomkové a čaje sbírané metodou CTC (crushing-tearing-curling). Jedná se o mechanickou metodu zpracování čajových lístků, při které jsou listy při svinování do kuliček zároveň drceny a trhány. Buněčná šťáva se pak z listů vylučuje intenzivněji a čajové lístky mají po zalití nálev silnější barvy i chuti. Pro svou schopnost udržet si silnou chuť a vůni i po spaření ne zcela vroucí vodou, jsou assámské čaje přidávány do mnoha čajových směsí, zejména směsí typu English Breakfast.

Indie je druhým největším producentem čaje na světě, a to i přesto, že čajovník se zde pěstuje na necelém jednom procentu veškeré zemědělské půdy. Průmysl zpracování čaje je pro Indii velmi důležitý. Nejenže činí druhou největší položku indického vývozu, ale zaměstnává také přes milion lidí, z nichž polovinu tvoří ženy. V samotném Asámu se nachází přes dva tisíce rozlehlých čajových plantáží.

Použijeme 1 lžičku sypaného čaje na 150 ml vody. Čaj zalijeme vroucí vodou o teplotě 100 stupňů Celsia a necháme jej louhovat 2 až 3 minuty. Delší louhování vede k výraznější chuti s trpčími odstíny.