Mate pochází z cesmíny paraguajské, která se pěstuje v Jižní Americe
Maté jej získávaný z větví a listů cesmíny paraguajské, stále zeleného stromu, který dorůstá výšky až 15 metrů. Cesmína paraguajská se pěstuje na území Jižní Ameriky, konkrétně na území Argentiny, Brazílie, Chile, Uruguaye a Paraguaye. Maté je známo především svými povzbuzujícími účinky.
Číst dále
Zpracování Mate
Rostliny Cesmíny paraguayské se suší na přímém ohni či za použití speciálních válců , aby se zajistilo rovnoměrného sušení. Tento postup trvá přibližně do 30 s při teplotě cca 600°C. Další sušení je o poznání pomalejší které trvá od 12 - 24 hodin. To celé se odehrává v místnosti kde se teplota pohybuje od 80 do 90°C.
Mate a účinky na zdraví
Maté je známo především svými povzbuzujícími účinky. Ačkoli obsahuje jen velmi malé množství kofeinu, podporuje činnost naší nervové soustavy, urychluje metabolismus a výrazně posiluje obranyschopnost našeho organismu. K velkým pozitivům čaje Maté patří také fakt, že potlačuje pocit hladu, a proto je hojně využíván při redukci váhy.
Jak si správně připravit Mate
Na jeden šálek mate čaje nasypte jednu lžičku a zalijte vodou o teplotě přibližně 80 stupňů. Nechte louhovat 3-5 minut a poté sceďte. Čím déle necháte mate čaj louhovat tím silnější bude a nápoj bude povzbudivější. Nejlépe si čaj vychutnáte v tradiční nádobě jménem kalabasa
Login and Registration Form