oolong Ali Shan

  • oolong Ali Shan

Ali shan oolong

Dostupnost: Není skladem

190,00 Kč
Nejproslulejší taiwanský oolong se řadí do kategorie Kao šan, tedy vysokohorských čajů. Čajovníky jsou pěstovány ve výšce až 1800 metrů nad mořem v centrální části ostrova v pohoří Ali shan, kterému čaj vděčí za své jméno. Vrcholky hor zahalené v husté mlze, kvalitní půda a dostatečná vlhkost zde skýtají ideální podmínky pro pěstování čajovníku.

Země původu: Taiwan

Ve vysokohorských oblastech probíhá sběr čajových lístků výhradně ručně. Ali shan oolong se tak může pyšnit výtečnou kvalitou.


Při výrobě čaje Ali shan je používán pouze výhonek s dvěma nejmladšími listy. Tmavě zelené čajové lístky jsou zavinuté do malých granulek o průměru pět až šest milimetrů, které se po zalití velmi pomalu rozvíjejí a zcela se rozvinou často až po třetím, či čtvrtém zalití. Nálev jasně žlutozelené barvy má jemnou, hladkou a lehce nasládlou chuť s velmi příjemnými broskvovými tóny.

Historie čaje

Ačkoli na Taiwanu začaly první čajové plantáže vznikat teprve okolo roku 1870, výtečné taiwanské oolongy se již stihly nesmazatelně zapsat do čajové historie. Jejich výroba se provádí podobně jako u čínských černých čajů, ale s tím rozdílem, že oxidace se nenechá zcela proběhnout. Sesbírané čajové lístky se nechají zavadnout na slunci, následně se listy lehce pohmoždí a jakmile oxidace dosáhne požadované úrovně, listy se prudce zahřejí a následně se při nižší teplotě pomalu dosušují.

Ali shan oolong patří mezi absolutní špičku mezi taiwanskými oolongy. Jeho vysoká kvalita ho předurčuje nejen k okamžité spotřebě, ale i k dlouhodobému uchovávání. V literatuře se dočteme, že při vhodném skladování nám čaj v vydrží 5 i více let.

Na přípravu čaje Ali shan použijeme 4-6 g čajových lístků, které přelijeme převařenou vodou o teplotě 90-95 °C. První nálev necháme louhovat 2 až 3 minuty, další vždy o 2 minuty déle.

Připravit můžeme 6 až 8 nálevů v závislosti na kvalitě a množství použitých čajových lístků.

Čaj Ali shan je jako stvořený pro přípravu metodou Gong Fu Cha. Vyzkoušíte-li, rozhodně nebudete zklamáni!

4 až 8g
90 - 95 °C
2 až 3 minuty