Japonský zelený čaj Gyokuro

  • Japonský zelený čaj Gyokuro

Gyokuro Imperial - zelený čaj

Dostupnost: Není skladem

299,00 Kč
Zelený čaj Gyokuro patří k absolutní špičce mezi japonskými čaji. Svůj název, který je překládán jako „Nefritová rosa”, získal díky smaragdově zelenému zbarvení čajových lístků a sytě zelenému čajovému nálevu. Čaj Gyokuro je v Japonsku považování za exkluzivní čaj a je podáván jen těm nejvzácnějším hostům.

Země původu: Japonsko

Pěstování čaje Gyokuro je věnována velká pozornost, stejně jako jeho následnému zpracování. Výjimečnosti v barvě i chuti čaje je dosahováno pomocí zastíňování čajových lístků během jejich pěstování.


Zastíňování čajovníků před sklizní je originální japonská metoda, která byla poprvé použita na začátku 17. století. Plantáže, na kterých jsou čajovníky pěstovány, jsou v období dvou až tří týdnů před sklizní zakrývány rákosovými nebo slámovými rohožemi s cílem zabránit proniknutí přímého slunečního záření k čajovým lístkům. Díky nedostatku světla v čajových lístcích stoupá koncentrace chlorofylu, vytváří se v nich více kofeinu a aminokyselin a naopak klesá podíl katechinů, jež jsou zodpovědné za hořkost čaje.

Výsledná chuť čaje Gyokuro je velmi jemná a přesto plná, travnatá, jemně nasládlá a postrádající hořkost a pro zelené čaje tolik typickou svíravost. Nálev má sytě zelenou barvu a díky vysokému obsahu kofeinu je silně povzbuzující.

Při přípravě čaje Gyokuro používáme až dvakrát více čajových lístků než je běžné u jiných druhů zelených čajů a poměrně nízkou teplotu vody. Chcete-li si vychutnat dokonalou chuť čaje, je nutné dodržet následující pokyny.

8 až 12 gramů čajových lístků zalijeme 250 ml převařené vody o teplotě 55 - 75 °C a necháme louhovat pouze 1 až 2 minuty. Každý další nálev louhujeme o 2 minuty déle a dobu louhování prodlužujeme dle chuti.

Čaj Gyokuro je vícenálevový čaj a můžeme si z něj připravit 5 až 10 šálků čaje v závislosti na kvalitě čajových lístků.

8 až 12g
55 - 75 °C
1 až 2 minuty