Zheng Shan Xiao Zhong

  • Zheng Shan Xiao Zhong

Zheng Shan Xiao Zhong

Dostupnost: Skladem

198,00 Kč

Zeng Shan Xiao Zhong je autentický černý čínský čaj, na jaký jen tak nenarazíte. Jeho skvělou chuť provází sladké, medově-čokoládové tóny, s výrazným ovocným dozvukem. Taky už se vám sbíhají sliny?


Země původu: Čína, Tong Mu Village, Wu Yi Shan provincie Fujian
Kultivar: Wu Yi Cai Cha (菜 茶)
Nadmořská výška: 600-900m
Sklizeň: jaro 2018

* Povinná pole

198,00 Kč

Chuťově výrazný Zeng Shan Xiao Zhong patří mezi vůbec nejstarší čínské čaje a znát ho můžete i pod názvem Lapsang Suchong od kterého se ale podstaně liší. Byl mimochodem také mezi prvními čaji, které holandští kupci v 17. století přivezli zpět do Evropy. A dnes ho zbožňují čajomilci po celém světě.


Klasický Lapsang Suchong se vyrábí v horách severní části čínské provincie Fujian, kde se při procesu přípravy pálí borovicové dřevo a kouř zalévá ještě čerstvé lístky. Právě díky tomu čaj získává své jedinečné aroma a silnou chuť. Na rozdíl od jiných typů nebyl výsadou vyšších kruhů společnosti. Stejně tak ale nejde ani o čaj pro široké masy. Vybírají si jej především znalci, kteří ocení unikátní způsob přípravy a chuť, jakou jiné čaje jen těžko napodobí.
Mapa Číny

Někteří lidé si jej rád vychutnají v plné kráse, jiní nepohrdnou smícháním s jemnějšími černými čaji. A pokud byste ho chtěli párovat s jídlem, díky své chuti si dobře rozumí se slanými a ostrými pokrmy nebo také sýry. Skvěle ale zachutná i jen tak o samotě, třeba když budete chtít ráno nabrat energii do celého dne.

Trvanlivost: černý čaj Zheng Shan Xiao Zhong vydrží ve skvělé kondici 3 - 4 roky díky vysoké fermentaci 

Složení: pravý černý čaj

Klasická příprava:

Pro přípravu čaje použijeme 3-5 gramů čajových lístků, které zalijeme 225-250 ml převařené kvalitní vody o teplotě 90-95°C (195-205°F)
a necháme 3-5min louhovat. Poté přeceďte. Takto můžežete připravit více nálevů.

Tradiční příprava:
Toto je jedna z mnoha tradičních příprav čaje. Čaj vložíme do malé konvičky či gaiwanu o oběmu cca 150ml a zalijeme vroucí vodou. Čaj slíváme přibližne po 30 vteřinách. S každým nálevem přidáváme čas.

3 až 5g
90-95 °C
3 až 5 minuty