Čaj Železná bohyně - Tie Guan Yin- oolong

  • čaj Železná bohyně - Tie Guan Yin
  • Čaj Železná bohyně - Tie Guan Yin- oolong

Tie Guan Yin - oolong

Dostupnost: Skladem

190,00 Kč
Jeden z nejznámějších čínských polozelených čajů, neboli oolongů, nese jméno budhistické bohyně milosrdenství Kuan-jin. Pochází z provincie Fu-ťien, kde je pěstován vysoko v horách.

Země původu: Čína

* Povinná pole

190,00 Kč

Čaj Tien Guan Yin se vyznačuje volně stočenými, tmavě zelenými čajovými lístky s intenzivní a lehce nasládlou vůní. Nálev žluté až okrové barvy poskytuje vyváženou, lahodnou chuť s lehkou svíravostí a vůní dřeva.


Čajovník je v horách Wu-i s nadmořskou výškou 1800 metrů pěstován již více než tisíc let a patří k těm nejlepším v celé Číně. Ve zdejších horách panuje příznivé vlhko a volně rostoucí stromy poskytují čajovníkům rozptýlený stín. Sklizeň zde probíhá pouze třikrát ročně a vzhledem k hornatému terénu výhradně ručně.

Mapa Číny

Historie čaje

K historii čaje Tie Guan Yin se váže prastará legenda, podle níž se kdysi dávno jeden chudý vesničan jménem Wej dlouhá léta obětavě staral o chátrající chrám, ve kterém byla umístěná železná soška bohyně Kuan-jin. Jednou v noci se bohyně Wejovi zjevila ve snu a řekla mu, že by se mu ráda odvděčila za jeho služby a že když bude následovat jejích rad, najde tajný poklad. Měla ale jednu podmínku. Najde-li poklad, musí se o něj rozdělit s lidmi z vesnice. Wej souhlasil a druhý den nalezl na určeném místě jednu jedinou sazeničku čajovníku. Zasadil ji, dobře se o ni staral a dva roky poté z ní sklidil velké množství vynikajících čajových lístků. Svůj slib daný bohyni dodržel a o svůj poklad se s ostatními vesničany podělil.
 Díky výtečnému čaji, o nějž byl brzy velký zájem v celé Číně, vesničané brzy zbohatli a chrám bohyně Kuan-jin opravili. Potomci zdejších vesničanů údajně chodí bohyni za její vzácný dar děkovat dodnes.

Vychutnejte si lahodný oolong Tie Guan Yin a dopřejte si jedinečný chuťový zážitek.

Klasická příprava:

Pro přípravu čaje použijeme 3-5 gramů čajových lístků, které zalijeme 225-250 ml převařené kvalitní vody o teplotě 80-85°C (175-185°F)

necháme 3-5min louhovat. Poté přeceďte. Takto můžežete připravit více nálevů.

Tradiční příprava:
Toto je jedna z mnoha tradičních příprav čaje. Čaj vložíme do malé konvičky či gaiwanu o oběmu cca 150ml a zalijeme vroucí vodou. Čaj slíváme přibližne po 30 vteřinách. S každým nálevem přidáváme čas.

3 až 5g
80-85 °C
3 až 5 minuty
sypaný pravý polofermentovaný čaj