Vynikají svou kvalitou a díky fermentaci také plnou chutí a výraznou vůní.Černé čaje jsou vyráběny z listů celoročně stále zeleného keře Camellia sinensis. Oproti ostatním druhům čajů jsou černé čaje plně fermentovány, což jim zajišťuje plnější chuť a silnější vůni, kterou si dokáží uchovat po dlouhé měsíce a při správném skladování i roky.
Číst dále
Zpracování černých čajů
Kolébkou černých čajů je Čína, ve které je jejich pěstování a zpracovávání známo již více, než pět tisíc let. Výroba černého čaje spočívá ve správném načasování sklizně těch nejkvalitnějších čajových lístků a jejich následném šetrném zpracování. Dříve se čajové lístky sbíraly výhradně ručně, dnes se ale setkáváme převážně s mechanickou sklizní. Ruční sklizeň je používána jen pro výběrové a vysoce kvalitní čaje, pro které je typické sbírání pouze pupenu a dvou nejmladších čajových lístků. Po sběru čajových lístků následuje jejich zavadnutí, které může trvat až deset hodin, a to buď na přímém slunci, nebo působením teplého vzduchu. Jakmile jsou čajové lístky dostatečně vláčné, aby se při další manipulaci nepoškodily, dochází k jejich rolování.
Při rolování se buněčná stěna listu lehce naruší, aby se z ní začala uvolňovat šťáva a začíná proces fermentace, na jehož délce závisí chuť, vůně i výsledná barva čaje. Proces fermentace je následně ukončen rychlým usušením čajových lístků horkým vzduchem v sušící peci. Tím se docílí odpaření zbývající vody, zaschnutí buněčné šťávy na listech a jejich ztmavnutí. Zalitím lístků vroucí vodou se šťáva z listů uvolňuje a vzniká nápoj červené barvy, jež dala vzniknout názvu “červený čaj”, pod kterým je v Číně černý čaj znám.
Černé čaje jsou považovány za čaje nejkvalitnější a díky své typicky výrazné, silné chuti a dlouhé době, po kterou si svou chuť i vůni zachovávají, jsou právem nejoblíbenějšími čaji v Evropě.
Černé čaje a účinky na zdraví
Pominout nesmíme ani pozitivní účinky černých čajů na naše zdraví. Díky obsahu kofeinu čaje snižují únavu a zvyšují soustředěnost a výkon. Stimulují srdeční i mozkovou činnost a posilují obranyschopnost našeho organismu. Díky vysokému obsahu antioxidantů jsou černé čaje vhodné také při hubnutí.
Jak si správně připravit černý čaj
Černé čaje zaléváme vroucí vodou a necháme louhovat 2 až 3 minuty.
Login and Registration Form