Do malých kuliček jsou čajové lístky svinovány proto, aby si co nejdéle udržely svou výtečnou chuť i vůni. Ve světle žlutozeleném nálevu se čajové lístky překrásně rozvinou a uvolní se z nich sladká vůně a jemná, lehce nahořklá chuť s typicky zakouřeným odstínem.
Gunpowder byl jedním z prvních čajů, který byl v 17. století přivezen do Anglie. Zde byl kvůli tvaru čajových listů a typicky kouřové chuti pojmenován Gunpowder, neboli střelný prach. V historii svou typicky zakouřenou chuť dostával čaj až v podpalubí obchodních plachetnic, či na hřbetech mul a velbloudů. Mezi obchodníky byl Gunpowder velmi oblíbený, jelikož se díky pevnému zavinutí čajové lístky během cesty nepolámaly a byly odolné vůči vlhkosti. Dnes jsou exportní sorty čaje záměrně zauzovány, aby bylo dosaženo chuti, na kterou jsou zákazníci léta zvyklí.
Zajímavostí je, že v Číně se tento druh čaje téměr vůbec nekonzumuje, dokonce ani v oblasti Če-tiang, kde je pěstován.
Sloření: Bio zelený čaj