Zelený čaj Matcha Culinary

  • Zelený čaj Matcha Culinary
  • Matcha latte

Matcha Culinary - zelený čaj

Dostupnost: Skladem

279,00 Kč

Objevujte s námi chuť umami při pečení a vaření slaných či sladkých jídel. Matcha Culinary je velmi kvalitní japonský zelený čaj z organických zahrad vyráběný rozemletím těch nejkvalitnějších čajových lístků tenča na jemný prášek.


Země původu: Japonsko (Kagoshima)

* Povinná pole

279,00 Kč

Unikátní práškový čaj Matcha s příjemně nahořklou chutí a tisíciletou historií. V Japonsku se vyrábí již od 12. století a dříve byl připravován výhradně při věhlasných japonských čajových ceremoniích. Dnes skvěle slouží také jako přísada při pečení, pro které se hodí díky výraznému aroma, které se neutopí v dalších přísadách a zůstane vždy silné.


Čaj Matcha se vyrábí z čajových lístků pěstovaných na zastíněných plantážích, kde může plně rozvinout svou jemně měkkou chuť. Nejmladší a nejkvalitnější čajové lístky jsou sbírány brzy zjara, poté jsou napařeny a jsou z nich odstraněny stonky i listové žilky. Vzniklé čajové útržky, které se nazývají tenča, jsou rozemlety na jemný čajový prášek sytě zelené barvy. Čaj Matcha se prodává ve vakuovém balení a po otevření je určen k okamžité spotřebě. Čajový prášek je totiž velmi náchylný ke stárnutí a k přípravě čaje Matcha by měl být používán čaj co nejčerstvější.

 

Tradiční příprava čaje

Chcete-li si čaj Matcha připravit stejným způsobem jako japonští čajoví mistři, je nutné se vybavit nezbytným nádobím. Tím nejdůležitějším, co budete potřebovat, je bambusová metlička zvaná časen (Chasen), bez které není možné čaj dokonale rozšlehat. Dále je potřeba čajová miska čawan (Chawan), ve které se Matcha tradičně připravuje, bambusová lžička čašaka Chashaku, určená k nabírání čajového prášku, lněný ubrousek čakin na vysušení misky a dózička čaire na uchování čajového prášku.

Misku nejdříve důkladně vypláchneme horkou vodou, aby se dobře prohřála. Do horké vody zároveň v misce namočíme metličku, aby ze zvlhčila. Vodu vylijeme a misku vytřeme do sucha. Odměříme potřebné množství čajového prášku, vložíme jej do misky a pomalu a rovnoměrně jej zalijeme horkou vodou. Na dně misky se utvoří žmolky, které je potřeba vyšlehat. Čaj je připraven, jakmile jsou rozšlehány všechny žmolky a na povrchu se utvoří souvislá pěna. Chuť čaje Matcha je výjimečně plná, příjemně nahořklá a travnatá.

My v Gringos & Tea jsme přesvědčeni, že příprava čaje by měla vyhovovat hlavně vaší chuti. Existují dva hlavní aspekty pro přípravu čaje Matcha : množství čaje a teplota vody

 

Polovina čajové lžičky na 100ml vody (pokud používáte tradiční bambusovou lžičku Chashaku, použijte 1-2 lžičky o velikosti mandle)
Použijte vodu o teplotě 80 °C
   
   

Po našlehání je Matcha připravená k pití. V závislosti na osobních preferencích, přidejte dle potřeby více vody pro upravení čaje na požadovanou chuť. Nezapomeňte přidat více vody až po našlehání.

matcha cheesecake

Matcha Cheesecake

Tento výborný Cheesecake byl navržený pro správného milovníka čaje a sladkých dezertů

RECEPT ZDE

 

 

Možná Vás zaujme i následující