pražený zelený čaj Hojicha Culinary

  • Japonský čaj Hojicha
  • pražený zelený čaj Hojicha Culinary

Hojicha Culinary- zelený čaj

Dostupnost: Skladem

217,00 Kč

Naše Hojicha je namleta z těch nejkvalitnějších lístků tradičního japonského čaje Sencha. Díky své nasládlé chuti a minimu kofeinu se tato prášková forma nabízí jako ideální doplněk pro pestrou škálu jídel a dezertů během celého dne. Skvěle ji využijete coby přísadu pro pečení, vaření i do míchaných drinků.


Země původu: Japonsko


Balení: 50g

* Povinná pole

217,00 Kč

Nad prvním nálevem praženého čaje Hojicha [hódžiča] se japonští obchodníci sešli už téměř před 100 lety v okolí Kjóta. Skvěle doplní ranní snídani i klidný večer nad roličkou suši. Ve své práškové podobě je nedílnou součástí každé východní kuchyně čokoládu nebo koláče s Hojichou si zamilujete.


Hojicha se běžně vyrábí z pozdně sesbíraných lístků japonského zeleného čaje známého jako Bancha [banča], a příležitostně i z kvalitnější Senchy [senči], která může obsahovat kousky stonků a větviček. Lístky se po napaření tradičně praží nad dřevěným uhlím, což čaji dodává jeho nezaměnitelnou červeno-hnědou barvu i lehce nasládlou až karamelovou chuť s ořechovými tóny.

 
Chemická reakce vyvolaná pražením rovněž snižuje hladinu kofeinu, takže si čaj můžete bez obav vychutnat třeba před spaním. I přesto se jistě někomu při prvním ochutnání vybaví také aroma kávy. Také díky tomu je Hojicha skvělým doplňkem každého dobrého jídla.

Původ čaje

V překladu znamená Hojicha doslova pražený čaj. Poprvé se objevila ve 20. letech minulého století, když se ekonomicky smýšlející obchodníci pustili do pražení čajových větviček, které byly dříve převážně vyhazovány jako nechtěný odpad. Unikátní čaj ale zachutnal a velmi rychle se rozšířil do celého Japonska. Na ty nejlepší sklizně dnes údajně narazíte především na západním ostrově Kjúšú odkud mj. pochází i ta naše, jemně namletá na kamenech tak, jako oblíbená Matcha.

Obdobně jako u čaje Matcha, se o správnou přípravu Hojichy zasluhují dva důležité aspekty: množství čaje a teplota vody.

 

Nejlépe naši mletou Hojichu využijete do koktejlů nebo coby přísadu pro pečení a vaření. Vychutnat si ji ale můžete i samostatně. Polovina čajové lžičky na zhruba 100ml vody postačí k plnému rozvinutí aroma tohoto skvělého čaje (pokud používáte tradiční bambusovou lžičku Chashaku, dejte 1-2 lžičky o velikosti mandle)
Ideální teplota vody by měla být do 85 °C
   
   

Po našlehání je Hojicha připravená k pití.