POŠTOVNÉ ZDARMA (PPL) pro objednávky nad 1200kč Více informací
Indické čaje

Indické provincie Darjeeling, Assám a Nilgiri jsou vyhlášeny produkcí kvalitního černého čaje.


První čajovou plantáž v Indii založil v roce 1826 Sir Charles Alexander Bruce ve východoindickém státě Assám. Čajová plantáž sahala po proudu životodárné řeky Brahmaputry až do Kalkaty, kde byl assámský čaj poprvé naložen na loď plující do Anglie. Nejproslulejšími indickými provinciemi produkujícími vysoce kvalitní černý čaj jsou Darjeeling, Assám a Nilgiri.

Čaje z Darjeelingu

Ačkoli tato malá oblast na severu Indie produkuje jen několik tisíc tun čaje ročně, je díky vysoké kvalitě svého čaje známá po celém světě. Převážně čínský druh čajovníku je zde pěstován na více než 80 čajových plantážích a jeho listy jsou sbírány ve dvou hlavních obdobích sklizně. Nejkvalitnější druhy čaje pochází z jarní sklizně, kterou lze rozdělit na první sklizeň (First Flush), která probíhá od února do konce dubna a na druhou sklizeň (Second Flush) probíhající od května do června. Na čajových plantážích probíhají také podzimní sklizně, známé pod názvy Third a Fourth Flush, které jsou prováděny až po období dešťů, kdy čajové lístky ztrácí na své kvalitě a používají se zejména pro výrobu zlomkových a sáčkovaných čajů.

Čaje z Assámu

V assámské čajové oblasti na východě Indie se nachází přes dva tisíce rozlehlých čajových plantáží osázených výlučně assámskou variantou čajovníku, který dobře snáší místní tropické podmínky. Nejkvalitnější čaje jsou již tradičně ty z první sklizně First Flush, která probíhá v sušším období od března do června. Ačkoli jsou v Assámu produkovány i celolistové čaje, hlavní část produkce zde tvoří čaje zlomkové a čaje sbírané metodou CTC (Crushing, Tearing, Curling) ve formě drobných granulek.

Čaje z Nilgiri

Čajová oblast Nilgiri se nachází v horách jižní Indie. Dříve se v čajové oblasti Nilgiri pěstovaly pouze standartní čaje používané do sypaných čajů a do čajových směsí, dnes se zde ale můžeme setkat i s velmi kvalitními čaji typu Oolong, které se vyznačují jemnou chutí a výraznou vůní. Čajové lístky se sbírají ve dvou hlavních sezónách v roce. První sklizeň probíhá od ledna do dubna a druhá od července do srpna.

Indické čaje

Filter
Nastavit sestupně

23 položek

na stránce
Filter
Nastavit sestupně

23 položek

na stránce