Jasmínový zelený čaj

  • Jasmínový zelený čaj

Xianghao - jasmínový čaj

Dostupnost: Není skladem

79,00 Kč
Xiang Hao představuje spojení lahodného zeleného čaje s krásnou a jemnou vůní jasmínového květu. Toto dnes již tradiční souznění chutě a vůně vzniklo na jihozápadě Číny v provincii Fujian. Jasmín se sklízí čtyřikrát ročně a nejlepší dobou pro jeho sklizeň je brzké jaro, kdy jasmínové květy vydávají nejintenzivnější vůni a dodávají tak zelenému čaji přímo omamné aroma.

Země původu: Čína

Keře zeleného čaje jsou pěstovány v nadmořské výšce 1000 m. n. m. Ke sklizni lístků a pupenů dochází, když jsou ještě velmi mladé. Následně se lístky uskladní a čekají na období sklizně jasmínu.


Samotný čaj se pak může zpracovávat dvěma způsoby. Rychlejší způsob, kdy čaj neztrácí žádnou ze svých chutí, trvá den. Čajové lístky a květy jasmínu jsou sušeny právě dvacet čtyři hodin. Zřejmě kvůli rychlosti, je takto Moli Hua Cha zpracováván ve velkých výrobnách. Druhý, rozhodně pomalejší a také dražší způsob, je tradiční zpracování, známé z čajových farem. Lístky a květy jsou spolu uloženy po dobu sto dní, pak dojde k oddělení čaje od květů, což mu neubírá na chuti ani vlastnostech.

Jasmín je známý svými protizánětlivými účinky, snižuje tlak a cholesterol a čistí játra. Kromě jasmínu se do čaje někdy přidávají i další léčivé květy, například chryzantéma. Po zalití Moli Hua Cha vodou, se na hladině vytváří nádherné květinové vzory. Vůně a chuť jasmínu se samozřejmě projeví i v nálevu, který má světle žlutou barvu a výraznou chuť, která má občas lehce kouřové podtóny. Tento jasmínový čaj je ideální pro chladné měsíce, zahřeje a příjemně působí na celkový stav těla. Dalo by se říci, že se jedná o jemně euforizující čaj. Kromě názvu Moli Hua Cha, se můžete setkat i s názvem Bílý lev, „White King“. V tomto druhu pak najdeme vyšší podíl mladých ochmýřených tipsů.

Jednu lžičku čaje (3-6 g) zalijeme 250 ml převařené vody o teplotě 70-80 °C. Necháme louhovat 3 minuty, poté přecedíme. Pro přípravu v konvici přidáme jednu lžičku čaje navíc.

3 až 6g
70 - 80 °C
3 minuty