Mate Green - Yerba Mate

  • Mate Green - Yerba Mate

Mate Green

Dostupnost: Skladem

55,00 Kč
Unikátní čaj Mate se získává z větví a listů cesmíny paraguajské, stálezeleného stromu rostoucího v Jižní Americe. Hlavní předností čaje mate jsou jeho dlouhotrvající povzbudivé účinky. Mate projasňuje mysl, pomáhá při stresu a zároveň posiluje obranyschopnost našeho organismu.

Země původu: Brazílie

* Povinná pole

55,00 Kč

Mate je nejoblíbenějším nápojem jižní Ameriky a hojně se pěstuje v Argentině, Brazílii, Chile, Paraguaji a Uruguaji. Například v Argentině se spotřeba odhaduje až na osm kilogramů na osobu za rok.


Mate pochází z cesmíny paraguajské, která může dorůstat až do výšky dvaceti metrů. Lístky se po sesbírání drtí, suší a lehce praží a poté zrají při vysoké teplotě. Mate obsahuje spoustu antioxidantů a vitaminů, například A, B1, B2, B-komplex i vitamín C a E. Rovněž v něm najdeme aminokyseliny, vlákninu, karoten i minerály, jako je draslík, hořčík, měď či mangan. Tento čaj je vynikající náhražkou kávy, protože obsahuje i alkaloid matein, který funguje povzbudivě, ale není návykový.

 

Díky tomu, že Mate obsahuje až 196 účinných látek, působí na organismus blahodárně. Ne nadarmo jej tedy indiáni považovali za posvátnou rostlinu. Původní kmeny jej totiž používali k posílení imunity, detoxikaci krve, zklidnění nervového systému, proti únavě, ke snížení stresu či pro lepší spánek. Zajímavostí jistě také je, že tlumí pocity hladu, je proto doporučován lidem s nadváhou, protože jim pomáhá regulovat příjem potravy. Ovšem pozor, nic se nesmí přehánět a ani Mate nenahradí plnohodnotnou stravu. Čaj také aktivuje látkovou výměnu a pozitivně působí na trávicí trakt. Mezi další pozitiva jistě také patří fakt, že působí protizánětlivě, snižuje krevní tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi či chrání před alergiemi. Hlavní předností čaje maté jsou jeho dlouhotrvající povzbudivé účinky. Projasňuje mysl, pomáhá při stresu a zlepšuje mozkovou činnost.

Mate můžete opakovaně dolévat a popíjet po celý den, dokud plavou drcené lístky na hladině a vytváří jemnou pěnu. Poté co lístky klesnou na dno, stane se čaj tzv. prázdný. Nemusíte přitom kontrolovat, jak dlouho je čaj zalitý, čím déle jsou totiž čajové lístky ve vodě, tím lepší povzbuzující účinek od čaje získáte. Při tradiční přípravě čaje se používá nádoba z vydlabané tykve, tzv. kalabasy, která je porézní a uchovává tak chuť Mate z předchozích připravených nálevů, což neporézní materiály (kov, sklo, porcelán aj.) samozřejmě nedokážou. Nálev se pak usrkuje speciálním brčkem se sýtkem, tzv. bombillou.

Historie čaje

Čaj mate či Yerba maté byl objeven spolu s Amerikou a právě Kolumbovi mořeplavci jej pojmenovali po nejcennějším kovu. Objevili jej u indiánů kmene Guaraní, kteří žvýkali listy této rostliny a považovali ji za posvátnou. Od roku 1578 byl dovážen do Evropy jezuitskými mnichy, kteří začali zakládat plantáže a propagovat pozitivní účinky čaje. Ze Španělska se čaj postupně rozšířil do dalších zemí.

Použijte 1 lžičku sypaného čaje na 150 ml vody. Čaj zalijte převařenou vodou o teplotě 80 °C. Nechte 3 až 5 minut louhovat. Připravujete-li čaj v konvici, přidejte lžičku čaje navíc.

3 až 6g
80 °C
3 až 5 minut