čajová dóza Matcha

  • zelený čaj matcha HQ
  • čajová dóza Matcha

Matcha HQ - zelený čaj (dóza)

Dostupnost: Skladem

439,00 Kč

Matcha je velmi kvalitní japonský zelený čaj z organických zahrad vyráběný rozemletím těch nejkvalitnějších čajových lístků na jemný, jasně zelený prášek. Jeho našleháním v horké vodě získáme zpěněný čaj vynikající a svěží chuti.


Země původu: Japonsko
Hmotnost: 30g

Unikátní práškový čaj Matcha má za sebou tisíciletou historii. V Japonsku se vyrábí již od 12. století a dříve byl připravován výhradně při věhlasných japonských čajových ceremoniích.


Čaj Matcha se vyrábí z čajových lístků pěstovaných na zastíněných plantážích. Nejmladší a nejkvalitnější čajové lístky jsou sbírány brzy zjara, poté jsou napařeny a jsou z nich odstraněny stonky i listové žilky. Vzniklé čajové útržky, které se nazývají tenča, jsou rozemlety na jemný čajový prášek sytě zelené barvy. Čaj Matcha se prodává ve vakuovém balení a po otevření je určen k okamžité spotřebě. Čajový prášek je totiž velmi náchylný ke stárnutí a k přípravě čaje Matcha by měl být používán čaj co nejčerstvější.

Tradiční příprava čaje

Chcete-li si čaj Matcha připravit stejným způsobem jako japonští čajoví mistři, je nutné se vybavit nezbytným nádobím. Tím nejdůležitějším, co budete potřebovat, je bambusová metlička zvaná časen (Chasen), bez které není možné čaj dokonale rozšlehat. Dále je potřeba čajová miska čawan (Chawan), ve které se Matcha tradičně připravuje, bambusová lžička čašaka Chashaka, určená k nabírání čajového prášku, lněný ubrousek čakin na vysušení misky a dózička čaire na uchování čajového prášku.

Misku nejdříve důkladně vypláchneme horkou vodou, aby se dobře prohřála. Do horké vody zároveň v misce namočíme metličku, aby ze zvlhčila. Vodu vylijeme a misku vytřeme do sucha. Odměříme potřebné množství čajového prášku, vložíme jej do misky a pomalu a rovnoměrně jej zalijeme horkou vodou. Na dně misky se utvoří žmolky, které je potřeba vyšlehat. Čaj je připraven, jakmile jsou rozšlehány všechny žmolky a na povrchu se utvoří souvislá pěna. Chuť čaje Matcha je výjimečně plná, příjemně nahořklá a travnatá.

4 až 6 gramů čajového prášku zalijeme 150 ml vody o teplotě 65 až 80 °C. Čaj šleháme dokud nebude zcela bez hrudek a na povrchu se neutvoří souvislá pěna. Budeme-li čaj šlehat i nadále, přispějeme k jeho většímu napěnění a výraznější chuti.

Zalijeme-li čajový prášek chladnější vodou (65 °C) získáme jemnou a sametovou chuť čaje. Při zalití prášku vodou o vyšší teplotě (75 – 80 °C) získá čaj výrazněji ostřejší a trpčí odstíny.

4 až 6g
65 - 80 °C