Sencha Jade Sorju

  • Zelený sypaný čaj Sencha

Sencha Jade Sorju

Dostupnost: Skladem

249,00 Kč

Čaj Sencha patří k nejtypičtějším představitelům japonských zelených čajů. Vyznačuje se tmavě zelenými čajovými lístky a nálevem svěží chuti s vůní čerstvě posečené trávy. Jemné chuti s minimální svíravostí je dosaženo včasným zastavením procesu oxidace spařením čajových lístků v horké páře.


Země původu: Japonsko

* Povinná pole

249,00 Kč

Čaj Sencha představuje absolutní základ japonské čajové kultury. Pěstuje se na rozlehlých plantážích jižně od Tokia a tvoří až 85% veškeré japonské čajové produkce.


Smaragdově zelené čajové lístky poskytují světlý, silně povzbuzující nálev vhodný zejména pro ranní a dopolední popíjení. Chuť čaje Sencha je plná, hladká, mírně nasládlá s vyváženou hořkostí a minimální svíravostí, které je dosaženo včasným zastavením oxidace čajových lístků. Právě správné načasování zastavení procesu oxidace významně ovlivňuje kvalitu čaje.

Po sběru čajových lístků se lístky nechají několik hodin ve stínu odležet, neboli zavadnout, aby se z nich odpařila vlhkost a lístky krásně změkly. Jakmile jsou čajové lístky dostatečně vláčné, následuje jejich prudké zahřátí horkou parou, které však nejsou vystaveny déle než minutu. Díky včasnému zastavení procesu oxidace je v čajových lístcích uchováno více chlorofylu, kterému vděčí za svou tmavě zelenou barvu a přírodních flavonolů způsobujících trávovou chuť čaje.

Jednu čajovou lžičku (4-6 g) zalijeme 250 ml převařené vody o teplotě 60-70 °C. Pro přípravu čaje v čajové konvici přidáme lžičku čaje navíc. První nálev necháme louhovat 2 až 3 minuty. Každý další nálev necháme louhovat o 2 minuty déle. Připravit si můžeme až 5 nálevů v závislosti na kvalitě a množství čaje.

Pro přípravu opravdu lahodného čaje volíme spíše chladnější vodu (60 °C). Při použití příliš horké vody zvýrazníme trpké a nahořklé tóny čaje.

4 až 6g
60 - 70 °C
2 až 3 minuty

Možná Vás zaujme i následující