Zelený čaj Dračí studna - Dragon Well

  • Zelený čaj Dračí studna - Dragon Well

Dragon Well - zelený čaj

Dostupnost: Skladem

169,00 Kč
Čaj Dragon Well známý pod českým názvem „Dračí studna” je mezi znalci čaje považován za vůbec nejlepší čínský zelený čaj. Pěstuje se na jihu Číny v provincii Če-ťiang, poblíž vesnice Lung ťing (v překladu Dračí studna), které vděčí za své jméno.

Země původu: Čína

* Povinná pole

169,00 Kč

Dragon Well je označován jako značně povzbuzující čaj. Prokázán je také jeho ochlazující účinek, ideálně se proto hodí pro popíjení v horkých letních dnech.


Čaj Dragon Well je charakteristický dlouhými a plochými čajovými lístky tvarovanými do širokých jehliček světle zelené barvy. Po zalití čajových lístků vás uchvátí svěží a květinová vůně. Znalci uvádějí také vůni připomínající pečené jedlé kaštany. Nálev světle zelené až žluté barvy má plnou, příjemně a dlouho přetrvávající sladkou chuť s velmi mírnou svíravostí.

Mapa Číny

 

Historie čaje

Historie čaje sahá až do 8. století, kdy se o něm ve své knize (První kniha o čaji) poprvé zmiňuje čínský botanik, literát a učenec Lu Jü. Nejen on si tento zelený čaj velice oblíbil. Velkým milovníkem tohoto čaje byl údajně i čínský císař Čchien-lung, který pravidelně vždy na jaře jezdil do nádherné krajiny poblíž Západního jezera, kde čekal na první sklizeň. Čaj pro císaře se tehdy sbíral ručně a to pouze z osmnácti nejstarších a nejlepších keřů.

K čaji se váže jedna prastará legenda. Kdysi dávno, když jižní Čínu sužovalo velké sucho, prosili lidé své bohy o déšť. Prosili velmi dlouho a čekali na zázrak. Jednoho dne opat z nedalekého kláštera uviděl, jak z lesa vyběhli dva tygři. Tygři začali na místě skákat a dupat a z míst, do kterých se otiskly jejich stopy začala tryskat voda. Tento pramen byl pojmenován Tygří pramen. Legenda praví, že čaj Dragon Well dosahuje nejvyšší kvality jen tehdy, připraví-li se z čerstvé vody právě z tohoto pramene.

Složení:

Zelený čaj Lung Ching

Jednu lžičku čaje (3-6 gramů) zalijeme 250 ml převařené vody o teplotě 70-75 °C. První nálev necháme louhovat 2 až 3 minuty, další nálev o 2 minuty déle. Připravit si můžeme 3 až 5 nálevů v závislosti na kvalitě čajových lístků.

3 až 6g
70 - 75 °C
2 až 3 minuty