Časté dotazy

Jak nejlépe připravím šálek čaje?
Při přípravě sypaného čaje bychom měli dbát nejen na kvalitu samotných čajových lístků, ale také bychom měli věnovat dostatečnou pozornost jeho přípravě. Důležité je zejména množství použitých čajových lístků, teplota vody, kterou lístky zaléváme a doba, po kterou čajové lístky necháváme louhovat. Každý čaj má svá specifika a přesný postup je vždy uveden na obale daného čaje. Obecně platí, že černé čaje zaléváme vroucí vodou a zelené čaje zaléváme převařenou vodou o nižší teplotě, zpravidla v rozmezí 65-85 °C.  

Tipy pro přípravu čaje:

  1. Čajovou konvici doporučujeme před použitím prohřát. Naplníme ji do čtvrtiny vroucí vodou a lehce s konvicí točíme, aby se celá dobře prohřála. Vodu v konvici ponecháme 20 až 30 vteřin. 
  2. Vodu vylijeme a do konvice vložíme sítko s odměřeným množstvím čaje. Konvici přikryjeme a necháme stát cca půl minuty, aby čajové lístky změkly.
  3. Do konvice nalijeme převařenou vodu vychladlou na vhodnou teplotu a čajové lístky necháme vylouhovat (informace o teplotě vody, množství čajových lístků i době louhování je vždy uvedeno na obalu čaje).

Jakou vodu je vhodné při přípravě čaje použít?
Pro přípravu čaje je nejvhodnější měkká voda, která umožňuje čajovým lístkům do čaje naplno uvolnit svou chuť i vůni. Máte-li doma příliš tvrdou vodu, pak ji můžete před použitím chvíli povařit v otevřeném hrnci. Chlor a fenoly ve vodě obsažené se vypaří a vápník se usadí na dně hrnce. Použít můžete také vodní filtr.

Jaké jsou druhy čaje?
Čaje dělíme na různé druhy podle tří hlavních kritérií, kterými jsou původ čaje, způsob zpracování čaje a velikost čajových lístků. Podle původu čaje lze rozdělit na: 

  • čínské čaje
  • japonské čaje
  • indické čaje
  • ceylonské čaje
  • taiwanské čaje, a další. 

Podle způsobu zpracování na:

  • černé čaje – plně fermentované čaje
  • zelené čaje – nefermentované čaje
  • polozelené čaje (oolongy) – částečně fermentované čaje
  • bílé a žluté čaje – lehce fermentované, případně nefermentované čaje
  • Pu Erh – vícenásobně fermentovaný čaj

Podle velikost listu na:

  • celolistové
  • zlomkové
  • práškovité (Matcha)
  • čaje typu CTC (standardizovaná strojová výroba)

Co jsou to nečaje?
Nečaji jsou nazývány nápoje, které nejsou vyrobeny z čajovníku, tedy rostliny Camellia sinensis. Do této skupiny patří – červený a zelený Rooibos, Lapacho, Maté, Honeybush, ovocné a bylinné čaje.

Co ovlivňuje kvalitu čaje?
Kvalita čaje je dána mnoha faktory. Patří mezi ně oblast sklizně, klima v dané oblasti, doba sklizně, způsob sběru a následné zpracování i skladování čajových lístků. Obecně se dá říci, že nejlepší kvality dosahují vysokohorské, ručně sbírané čaje. Čaje z níže položených oblastí mají ale často výraznější a silnější chuť. Mezi nejkvalitnější a zároveň nejdražší čaje na světě patří čaje bílé, které byly dříve určeny výhradně pro potřeby čínského císařského dvora.

Je lepší čaj sypaný, nebo sáčkový?
Vyšší kvality vždy dosahují čaje sypané. Do čajů sáčkových se většinou používá méně kvalitní, zlomkový čaj. Proto vybíráte-li mezi sypaným a sáčkovým čajem, pak byste vždy měli sáhnout po čaji sypaném, u kterého si kvalitu čajových lístků vždy snadno ověříte podle jejich tvaru, vzhledu a vůně.

Jaké látky jsou v čaji obsaženy?
Čaj obsahuje velké množství různých látek. K těm nejvýznamnějším patří kofein (v souvislosti s čajem zvaný tein), teofylin, teobromin, katechiny (třísloviny), vosky, cukry či vitamíny (vitamín C, E a vitaminy skupiny B, hliník, draslík, fluor, hořčík, vápník, zinek, železo, aj.). 

Jaké množství kofeinu je v čaji obsaženo?
V jednom šálku čaje (200 ml) je obsaženo cca 40 mg kofeinu, což je zhruba o polovinu méně než v šálku kávy. 

Obsahuje zelený čaj méně kofeinu než čaj černý?
V sušených čajových lístcích je obsah kofeinu stejný. Obsah kofeinu v hotovém čaji se však může lišit zejména v závislosti na teplotě vody a délce louhování čajových lístků. Černý čaj zaléváme vodou o vysoké teplotě a dlouho jej louhujeme. Zelený čaj se naopak zalévá vodou o nižší teplotě a zároveň jej louhujeme po kratší dobu, do čaje se tedy kofeinu uvolňuje méně. V případě zelených čajů si navíc můžeme připravit více nálevů a je tedy zřejmé, že množství kofeinu v posledních nálevech je minimální. 

Jaké jsou účinky čaje na naše zdraví?
Čaj je již odpradávna považován nejen za lahodný nápoj, ale také lék na celou řadu nemocí. V poslední době se o léčivých účincích čaje hovoří zejména v souvislosti s obsahem antioxidantů, které z těla dokáží odstraňovat škodliviny a volné radikály. Tyto antioxidanty dokáží zpomalit proces stárnutí buněk našeho organismu a působí preventivně proti nádorovým a srdečním onemocněním. Udává se, že 5 šálků zejména zeleného čaje denně dokáže snížit krevní tlak, zabránit kornatění tepen a snížit hladinu cholesterolu v krvi. Pití zeleného čaje se doporučuje i jako prevence proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním. Neméně významný vliv má ale pití čaje, černého i zeleného, na naši psychiku. Díky obsahu kofeinu čaj omezuje únavu a stimuluje činnost naší nervové soustavy, odbourává stres a přispívá tak k naší psychické pohodě.

Má čaj omlazující účinek? 
Ano, v podstatě ano. Již v předchozí otázce jsme zmínili, že zejména zelený čaj obsahuje vysoké množství antioxidantů, mezi něž patří zejména vitamíny A, E a C. Ty chrání náš organismus před nemocemi a zabraňují volnému šíření volných radikálů, které jsou za stárnutí buněk v našem těle zodpovědné.

Je pravda, že čaj chrání zuby?
Ano. Pití čaje posiluje zubní sklovinu a zpomaluje tvorbu kyselých látek v ústní dutině, které zubní sklovinu poškozují. Dle vědeckých výzkumů obsahuje litr čaje (černého i zeleného) cca 2 až 3 miligramy fluoridu, což odpovídá denní potřebě fluoridu u dospělých. Čaj také obsahuje polyfenoly, které dokáží naše zuby ochránit před tvorbou zubního plaku. 

Jaká je trvanlivost čaje?
Čaj se řadí mezi produkty s dlouhou dobou trvanlivosti, která je ale podmíněna správným skladováním. Obecně se jako doba trvanlivosti sypaných čajů uvádí 18 měsíců. Výjimkou jsou čaje Pu Erh, které se mohou skladovat déle. 

Jak čaj nejlépe skladovat?
Čaj je vhodné uchovávat ve tmě a v suchu, ideálně v hermeticky uzavřeném obalu, jelikož čajové lístky snadno zachycují pachy a vlhkost. Nejideálnější pro skladování čaje jsou plechové dózy nebo uzavíratelné sáčky. Nevhodné jsou skleněné dózy, do kterých snadno proniká světlo. 

Jaké množství čaje by se mělo denně vypít?
Odborníci doporučují vypít denně 3 až 5 šálků čaje. Toto množství pokryje denní dávku některých potřebných vitamínů a minerálů a dokáže nás ochránit před výše zmíněnými nemocemi, viz. otázka účinky čaje na naše zdraví. Celkem bychom za den měli vypít 2 až 3 litry tekutin v závislosti na naší fyzické aktivitě.