Bi luo Chun čaj

  • Bi luo Chun čaj

Bi Luo Chun - zelený čaj

Dostupnost: Není skladem

129,00 Kč
Čaj Bi Luo Chun patří mezi špičku mezi čínskými zelenými čaji. Vyznačuje se plnou, hladkou a příjemně hořkosladkou chutí s výrazným ovocným aroma. Světle zelené čajové lístky prozářené stříbrnými výkonky s jasně patrným ochmýřením jsou stočeny do malých spirálek připomínajících šnečí ulitky. Díky tvaru čajových lístků dostal čaj název, jež v překladu znamená „zelené ulitky jara”, či „jarní nefritové spirálky”.

Země původu: Čína

Čajovník je pěstován v ovocných sadech v provincii Jiangsu v okolí jezera Tchaj-chu společně s meruňkami, broskvoněmi a švestkami, které mu propůjčují jeho podmanivé ovocné aroma.


Výjimečným činí čaj Bi Luo Chun nejen jeho výrazné ovocné aroma a tvar čajových lístků, ale i způsob jeho sběru. Lístky čajovníku jsou sbírány brzy z jara, a to výhradně ručně. Sbírán je pouze pupen a jeden list. Následuje ruční třídění, pražení, rolování a sušení. Během sušení čajových lístků se jejich barva mění ze zelené na světle šedou, po zalití se ale lístky rozvinou v krásné, sytě zelené barvě. Získáme tak světle zelený, silně povzbuzující nálev vynikající chuti vhodný pro celodenní popíjení.

Mapa Číny

Historie čaje

K historii čaje, zejména ke vzniku jeho názvu, se váže hned několik legend z nichž nejznámější pochází ze 17. století. Tehdy údajně císař Kchang-si dal čaji jméno Bi Luo Chun, protože mu lístky připomínaly šnečí ulitky a také proto, že se mu nelíbilo původní jméno čaje. Do této doby se totiž čaji říkalo Sia-ša-žen-siang, což lez nejlépe přeložit jako „Šokující vůně”. K tomuto názvu čaj přišel podle pověsti kdysi dávno, když si sběrači po naplnění košů natěsnávali čajové lístky také pod oblečení, aby si je potají mohli odnést v co největším množství domů. Když se ale po chvíli čajové lístky prohřály teplem lidského těla, začaly vydávat nelibou vůni, kterou byli sběrači doslova šokováni.

Jednu lžičku čaje (4 až 6 gramů) zalijeme 250 ml převařené vody o teplotě 60-65 °C. První nálev necháme louhovat 2 až 3 minuty. Další nálev necháme louhovat 3 a více minut v závislosti na kvalitě a množství čajových lístků. Připravit si můžeme až 5 nálevů.

4 až 6g
60 - 65 °C
2 až 3 minuty